Mereu mi-au plăcut bilanțurile, rezoluțiile, listele. Mi se pare că e important să fii în contact cu tine și să te feliciți, să vezi unde ai putea să mai lucrezi și să te bucuri de ce ai reușit. Că mereu e o evoluție acolo, chiar dacă uneori nu pare. Un mod sănătos de grounding, de a vedea progresul, de a găsi un scop. Așa că oricât de clișeu ar fi, pe mine mă ajută să check with myself și să văd pe unde mai suntem, ce am descoperit, ce ne propunem.
Anul trecut a fost cu multe ups and downs și insight-uri puternice, am făcut multe și am ajuns în situații care mi-au demonstrat că mai aveam multe de învățat. Și am stat cu mine, chiar dacă a fost un pic the hard way. Scriu asta aici pentru mine. Să fac comparații, să-mi amintesc, să mă uit la un moment dat peste și să văd ce-am fost și ce-am ajuns, gen. Mie îmi place ziua mea și descopăr progresiv cum e să te bucuri, să-ți dai jos vălul ăla care te limita de pe ochi și să vezi mai clar.
Așa că lista asta, similară cu aia de anul trecut pe care mă abțin să o deschid acum, e despre ce-am învățat eu până la vârsta asta (mai mult din pom decât pragmatic, cred). Ordinea e fix aleatorie că așa funcționează creierul meu.
1. Să îți simți sentimentele e important. Nu să le acoperi cu un preș și să te prefaci că nu fac bum la un moment dat. Și e perfect okay să fie și negative, că te cureți de ele și poți să mergi mai departe.
2. Mintea ta te minte câteodată. Vrea să te protejeze, dar e fix ca părinții care încearcă să te facă să adormi spunându-ți că vine un monstru ipotetic dacă nu ești cuminte.
3. Oamenii mai și pleacă și tu ești okay fără ei. Nu erau ai tăi, dar vin alții mai potriviți.
4. Să te pui pe tine pe primul loc nu e egoism, e necesitate. Și iubirea de sine autentică nu e narcisism, e ceva vital.
5. Să îți dai voie. Să accepți că nevoile tale sunt importante și nu e nimic în neregulă cu asta, e doar uman. Autonomia și conexiunea cu alții pot să coexiste.
6. Să investești în tine. Să-ți iei flori, să te scoți din casă, să pleci undeva, să-ți cumperi chestia aia pe care mereu zici că n-ai da bani, dar pe care știi că o vrei, să faci cursuri și ce te mai ajută pe tine să te dezvolți.
7. Spontaneitatea e bună. Mai bine o poveste discutabilă decât nimic. It is good for the plot.
8. Să te pedepsești e inutil și e o formă de autosabotaj. E okay să accepți că uneori nu te comporți cum ai vrea. Să îți identifici triggerele și să ai compasiune față de tine e un pas important în vindecare.
9. Psihosomatizarea e reală și chiar dacă un simptom pare adevărat, e doar o proiecție a minții tale. Realitatea nu e așa rea cum ți-o imaginezi tu.
10. Meriți. Punct. E din oficiu, nu trebuie să o demonstrezi.
11. Oamenii care se comportă urât sunt de fapt răniți și traumatizați.
12. Să ieși din zona de confort e rewarding. Da, ceva ce te sperie e de obicei soluția.
13. Să accepți trecutul, chiar dacă nu ți-a plăcut cum a decurs. Ai făcut tot ce ai putut la momentul respectiv cu resursele pe care le aveai. Și la fel și persoanele din jur.
14. Tendința de a fi judgy are legătură de fapt cu ceva nerezolvat de-al tău. O oglindă.
15. Să-ți placă munca ta, să îți aducă satisfacție. Și să lucrezi undeva unde ești apreciat și te simți susținut.
16. Banii nu sunt răi, sunt necesari și contează relația pe care o ai cu ei.
17. Social media e bună dacă o folosești smart, dar ai nevoie de pauze de detox.
18. Plimbă-te. Nu contează dacă în jurul blocurilor sau în pădure. Și mișcarea asta se pune ca sport și-ți face bine la căpuț.
19. Bea apă. Și ia niște vitamine. Și, overall, ai grijă de corpul tău. Și de minte și suflet.
20. Încearcă să ai o rutină cu obiceiuri sănătoase. Și să stay in touch with yourself. Să te cunoști, să evoluezi, să te împrietenești cu toate părțile tale.
21. Crede în ceva, orice. Univers, Dumnezeu, energii, zei, o putere mai mare decât tine care e acolo și îți vrea binele și când tu îți dai cu ciocanul peste degete. Și care te ajută când îi ceri.
22. Dacă nu îți duci pasiunile la un super nivel, nu înseamnă că trebuie să le abandonezi. Să scrii, să pictezi, să faci ceva ce îți face ție bine.
23. Nu trebuie să aibă sens pentru nimeni altcineva. Și asta e perfect în regulă că nu ne comparăm cu alții progresul, dorințele și succesul. Fă ce vrei tu atâta timp cât nu rănești pe nimeni.
Mai sunt multe altele, dar probabil astea erau mai importante dacă mi-au venit spontan. În fine, ideea e că încerc să nu stagnez și să fiu un om mai bun. Mie mi-a luat ceva să înțeleg că merit, că toate chestiile astea frumoase de tipul iubire sănătoasă, experiențe și oameni buni sunt ceva normal, nu o fantezie intangibilă. Și chiar dacă nu aplic mereu tot ce-am scris aici, măcar nu am rămas în același punct mental și îmi amintesc de constatătile astea când am nevoie.
Că meriți toată iubirea și toată fericirea de pe planetă, pe bune.