Ce nu știam înainte să fiu copywriter

copywriter
Replici proaste care mi-au fost spuse că atât s-a putut, nu merge creativitatea azi

Am făcut un an de când îmi câștig existența din scris. Așa că voiam să analizez un pic ce a însemnat asta pentru mine și cum m-am trezit cu job când nu aveam prea tare habar ce vreau să fac în carieră.

Eu am auzit despre copywriting prin liceu, în perioada în care descoperisem blogurile și-mi făcusem și eu unul. Bună decizie aș putea spune. Pentru că pe lângă faptul că m-a familiarizat cu multe chestiuni digitale și mi-am aproape construit un portofoliu virtual, m-a făcut să am acest exercițiu al scrisului. Bat câmpii pe internet de ceva timp. După ce am făcut facultatea de Publicitate și-am mai fost prin niște internshipuri, credeam că nu sunt neapărat suficient de bună pentru vreun departament din domeniu. Așa că mă identificam cu o mică mediocritate, chiar dacă nu fusesem niciodată efectiv în ipostaza de a lucra. Și sufeream de acest binecunoscut sindrom al impostorului.

Povestioara primului meu job serios a început aproape întâmplător, într-un moment de hype (bine, după ce am câștigat cu echipa mea locul unu aici la IAA YP) în care am aplicat cu o prăjeală la un post pentru care eram clar subcalificată. N-am primit jobul ăla atunci, evident, dar mi s-a zis că am potențial și asta m-a făcut să cred în mine un pic mai mult. Long story short, printr-o serie de evenimente fericite, planete aliniate și o recomandare de care am reușit să fac rost random a început aventura mea de junior copywriter. Și-am învățat că să combini ceva ce-ți place cu munca nu e chiar așa utopie cum zic unii.

Așa că am făcut o listă cu ce am învățat eu în ultimul an, nu că ar ajuta pe cineva, doar așa de amorul artei și al cuvintelor, cred.

Ce e un CP

Când am zis că nu mai lucrasem, înseamnă efectiv că nu mai făcusem ceva pe bune într-o agenție vreodată. Adică nu știam multe lucruri de bază. Începând de la cum să dau reply all la un mail în Outlook la unele prescurtări gen content plan. Bine, asta sună de parcă eram super pe lângă, dar nu eram chiar așa. Având în vedere că nu m-a dat nimeni afară. Dar în prima lună cred că am învățat o mulțime de chestii pe care nu ți le predă nimeni în facultate.

Oamenii nu știu ce face un copywriter

Da, știu că publicitatea e un domeniu hibrid și la noi freelancer se traduce ca liber profesionist și oamenii știu că faci ceva cu internetul. Dar e destul de funny să le explici alor tăi ce faci. Bine, înțeleg că e ceva cu scris. Un tip de pe Tinder mi-a zis că de aia i-au dat lui jos clipul pe TikTok, chiar dacă aș vrea să zic să era o glumă (vezi copyright).

Mă rog, în general oamenilor li se pare că fie freci menta și stai pe Facebook, fie scrii și tu acolo ceva când vine inspirația. Ceea ce e total greșit, că trebuie să faci destule care nu au doar legătură cu cât de creativ ești. Și muza nu vine așa când o chemi tu că nu suntem în filme.

Un typo n-a onorât pe nimeni

Suna mai funny la mine în cap. Dar ideea e că am învățat să fiu și mai grammar nazy. Când m-am angajat, frica mea era că o să-și dea seama clienții cu care lucrăm că sunt nouă. Sau că o să fuck up. Așa că mi-am făcut o listă scrisă de mână cu postările care se puneau zilnic ca să pot să le supraveghez. Digital who?

Să greșești nu e așa nașpa când ești în mediul potrivit

Am mai zis-o aici pe asta cu mediul în care lucrezi și teama mea vizavi de supraaglomerare și burnout. Nu știu cum e în alte locuri, dar pe mine m-a ajutat mult faptul că nu am simțit niciodată că sunt inferioară. Adică toată lumea s-a purtat cu mine drăguț, ca de la egal la egal și m-a ajutat să evoluez. Și niciodată când am făcut gafe nu mi-a zis nimeni că e vina mea, că e o tragedie, că sunt incompetentă. Asta a contat mult în inima mea de junior panicat.

Oamenii comentează chestii ciudate pe internet

Adică dau cu hate gratuit, ceea ce descoperi când faci community management. Și cumva e trist și de înțeles în același timp. Mi-ar plăcea să zic că asta mi-a mai trezit un pic empatia, dar nu sunt foarte sigură. Dar anonimatul și faptul că poți să scrii orice din spatele unei tastaturi le dă curaj oamenilor, ceea ce nu e mereu de bine.

Research, de orice fel

Adică făceam asta și înainte, dar nu așa. Fie că e Emojipedia (pentru că doar nu punem emoticoanele așa pur și simplu că nu suntem barbari), sinonime, chestii dubioase sau ce rimează cu X. Și că se pune semn de puctuație după emoji, nu înainte.

fiu mai organizată

Să mă încadrez în deadlineuri, să implementez feedback, să programez postări, să nu fie totul un haos. Și îmi place să cred că mi-a ieșit. Bine, nu facem fizică cuantică aici, din fericire. Dar e drăguț să fii profi cât de cât acolo, zic. Acest life-work balance se construiește în timp, în lupta cu procrastinarea și lipsa de concentrare.

Să-mi rafinez scrisul

Adică să tai fără milă (ceea ce nu-mi iese mereu), să citesc cu voce tare, să nu mai stau jumătate de oră la ceva de cinci minute.

Pot să zic și eu acum că am un an de experiență, am mai crescut un pic și nu mai sunt așa newbie. Am învățat să celebrate my small wins, chiar dacă știu că mai am multe de învățat. Sunt recunoscătoare că evoluez și că îmi place ce fac. Că am un job care îmi oferă această flexibiliatate să fiu creativă, să lucrez din pijamale și să fac memes uneori. Oricât de clișeu sună.

Lasă un răspuns